Hledat

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Potřebné přísady:

Buchtičky:

  • 170 ml mléka
  • 14 g droždí
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • sůl

Na dokončení:

  • máslo (dohromady asi 60g),
  • 1 lžíce tuzemáku nebo 1 lžicka vanilkového extraktu
Postup přípravy:
  1. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme a zasypeme asi půl lžící mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 10 minut).
  2. Mezitím si do mísy dáme mouku, vejce, povolené máslo, cukr a špetku soli. Přidáme vzešly kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto, poprášíme moukou a na teplém místě necháme hodinu kynout, nebo dokud nezvětší svůj objem 2x (já nechávám o něco déle, asi 90 minut).
  3. Středně velký pekáček vymažeme máslem.
  4. Vykynuté těsto propracujeme rukama a následně z něj vytvoříme asi 3 cm tlustého šneka, ze kterého krájíme stejně velké dílky. Ty rukou vykoulíme do kuliček a dáváme je je do pekáčku, kde každou kuličku pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem a mašlovačkou dostrkáme na místo - tak aby buchtičky seděly hezky vedle sebe.
  5. Troubu rozpálíme na 160°C. Buchtičky zatím necháme cca 15 minut kynout.. Pekáč vložíme do trouby a pečeme 20-30 minut do zlaté barvy.
  6. Lžíci rozehřátého másla smícháme s tuzemákem nebo vanilkovým extraktem a ještě horké buchtičky touto směsí potřeme.
  7. Vanilkový krém
  8. 500 ml mléka (pokud chcete řidší konzistenci a mít spíše omáčku, použijte 800 ml mléka)
  9. 1 vanilkový lusky (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
  10. 60 g cukru krupice
  11. 2 žloutky
  12. 20 g kukuřičného škrobu (lze použít i vanilkový pudink)
  13. ------------------------------------------------------------------------
  14. Vanilkový lusk podélně rozřízenem a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která vložíme spolu s mlékem do hrnce. Přidáme i vydlabaný lusk a mléko přivedeme k varu (pokud použijete vanilkový extrakt, přiveďte k varu samotné mléko) Poté hned odstavíme, vyndáme a vyhodíme vydlabaný lusk.
  15. Mezitím si metličkou v ruce vyšleháme žloutky s cukrem a následně i škrobem. Horké mléko s vanilkou tenkým pramínkem lijeme k žloutkové směsi a zároveň směs pořád prošleháváme. Když máme všechno mléko ve žloutkách, směs přelijeme zpět do hrnce (v případě vanilkového extraktu ho nyní přidáme) a za stálého mícháme metličkou směs svaříme do řidšího pudinku. Odstavíme, čas od času promícháme a necháme zchladnout na konzumovatelnou teplotu.
  16. Buchtičky (mohou být ještě teplé, ale ne horké) poléváme krémem a servírujeme.
Hlavní jídla
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Vaječná omáčka

Vaječná omáčka

Obrázek Ďábelské maso

Ďábelské maso

Obrázek Mleté mix po švýcarsku

Mleté mix po švýcarsku

Obrázek Česneková hlíva s těstovinami

Česneková hlíva s těstovinami

Obrázek Recept - Rolky Grácie s brokolicí

Recept - Rolky Grácie s brokolicí

Obrázek Masová roláda

Masová roláda

Obrázek Znojemská hovězí pečeně

Znojemská hovězí pečeně

Obrázek Svatomartinská husa s petrželovými knedlíčky od Martiny

Svatomartinská husa s petrželovými knedlíčky od Martiny

Obrázek Vysmažaný syr bez smaženia

Vysmažaný syr bez smaženia

Obrázek Roztocká bašta

Roztocká bašta

Obrázek Placky z kysaného zelí

Placky z kysaného zelí

Obrázek Vepřové v mrkvi

Vepřové v mrkvi

TOPlist