Hledat

Falafel s jogurtovou omáčkou - vegetariánský karbanátek

Potřebné přísady:

Falafel:

  • 2 hrnky cizrny (římský hrách)
  • svazek jarní cibulky
  • 1 lžička římského kmínu (NE obyčejný!!!)
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • 2 lžíce natě koriandru
  • 0,5 lžičky semínek koriandru
  • 4 stroužky česneku
  • špetka chilli
  • sůl a pepř
  • 1 lžička jedlé sody
  • olej na smažení

Omáčka:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 0,5 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička máty
  • 1 lžička koriandrové nati
  • 0,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžíce nadrobno nasekané cibulky
Postup přípravy:
  1. Cizrnu si alespoň na 24 hodin namočíme do vody. (Nekupujte v plechovce!)
  2. Z cizrny, které už je měkká ale pořád křupavá, přecedíme vodu a odebereme cca půl hrnku a dáme do mixéru - rozmixujeme tak, aby zůstaly větší kousky. Dáme stranou.
  3. Vezmeme celý zbytek cizrny a všechny ingredience krom oleje, dáme do mixéru a necháme rozmixovat na kaši. Pokud se zdá kaše moc řídká, můžeme přidat trochu mouky nebo hrašky, ale nebývá to nutné.
  4. Vmícháme zpět i kousky, přikryjeme fólií a necháme hodinu uležet v lednici.
  5. Poté rukama tvarujeme menší karbanátky a smažíme ve vyšší vrstvě oleje na střední stupeň. Dáme okapat na ubrousky.
  6. Pro dietáře: Možno udělat i placky a péct na pečícím papíře v troubě - ale nemám vyzkoušené.
  7. Omáčka: Všechno smícháme dohromady a necháme alespoň hodinku ustát v chladu.
  8. Podáváme s malým zeleninovým salátem (rajčata, okurky, olivy, ledový salát…), nebo v arabském chlebu (pita) se zeleninou i dresingem.
  9. Tepelně neupravené placičky lze zamrazit a schovat pro nečekanou návštěvu, v plastové misce vydrží v mrazáku i dva měsíce.
Vegetariánské
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Francouzský jablkový koláč

Francouzský jablkový koláč

Obrázek Zapečený plněný lilek od Markétky

Zapečený plněný lilek od Markétky

Obrázek Tofunéza light

Tofunéza light

Obrázek Brokolicový krém by Romča

Brokolicový krém by Romča

Obrázek Řepanátky by Romča - karbanátky z červené řepy

Řepanátky by Romča - karbanátky z červené řepy

Obrázek Špaldovo- žitný chléb z domácí pekárny

Špaldovo- žitný chléb z domácí pekárny

Obrázek Vegetariánské lasagne by Romča

Vegetariánské lasagne by Romča

Obrázek Těstoviny s červenou řepou podle Ivanky

Těstoviny s červenou řepou podle Ivanky

Obrázek Řízečky z kedluben

Řízečky z kedluben

Obrázek Hrachovka ze žlutého hrášku s pórkem

Hrachovka ze žlutého hrášku s pórkem

Obrázek Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka

Obrázek Šmakoun s celerovými hranolky cuketou a salátem

Šmakoun s celerovými hranolky cuketou a salátem

TOPlist