Hledat

GHÍ

Potřebné přísady:
  • cca 500 g kvalitního másla (já použila vynikající máslo z Grand Moravia)
  • hrnec se silnějším dnem
Postup přípravy:
  1. Uvědomila jsem si, že téměř ve všech receptech používám ghí jako samozřejmou surovinu, vy se mě ale často ptáte, co to vlastně to GHÍ je. Proto jsem se rozhodla Vám sepsat krátký postup, jak si tento zázrak vyrobit velmi snadno doma. Ghí považuji za takový malý zázrak v kuchyni a nedám na něj dopustit!! Miluju ho pro jeho úžasnou oříškovou vůni (nejradši bych ho snědla jen tak lžičkou, VÁŽNĚ!!! :D), ale také pro jeho skvělé vlastnsti v kuchyni. Má velmi vysoký bod zápalnosti, proto je ideální pro tepelnou úpravu.
  2. Ajurvéda považuje ghí za elixír života, ktrerý mj. zlepšuje trávení, bystří mysl a zajišťuje mentální rovnováhu.
  3. Díky přepuštění ghí neobsahuje laktózu (zbaví se mléčné bílkoviny), tudíž je vhodné i pro lidi, kteří trpí její intolerancí.
  4. Jak říkám, je to takvý malý zázrak!!!
  5. Pro výrobu vždy používám minimálně 500 g másla (u menšího množství by mohlo hrozit připalování), určitě se toho množsví nebojte. Životnost ghí je velmi dlouhá, takže nehrozí žluknutí nebo zkažení. A věřte mi, že ho spotřebujete velmi rychle 😛 :-)Máslo necháme na středním plameni přivést k varu. Poté ihned snížíme teplotu na nejnižší stupeň, tak aby máslo jen lehce pobublávalo (nesmí se však vařit!!!) a na povrchu se postupně oddělovala mléčná bílkovina. Takto necháme máslo "táhnout" cca 80 minut. Čas je pouze orientační, hotové ghí poznáte podle několika faktorů:
  6. -tekutina je čirá, má krásně zlatavou barvu a oříškovou vůni
  7. -na povrchu je usazená pěna
  8. - přestaneme slyšet lehce praskavý zvuk, který máslo při přepouštění vydávalo
  9. Pokud naše ghí splňuje všechny tyto požadavky, máme vyhráno a jsme téměř u cíle. Teď už jen sejmeme z povrchu pěnu (můžeme jí použít např. do kaší), a ghí přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko do skleničky.
  10. Doba přípravy: cca 80 minut
  11. Množství: necelá sklenice o objemu 500 ml
Ostatní
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Ďáblova barevná vejce

Ďáblova barevná vejce

Obrázek Domácí müslli čokoládové - kam se hrabe kupované

Domácí müslli čokoládové - kam se hrabe kupované

Obrázek Nadýchané lívance od Markétky

Nadýchané lívance od Markétky

Obrázek Najděte si svoji slepičku - nekupujte vejce v obchodě

Najděte si svoji slepičku - nekupujte vejce v obchodě

Obrázek Malinový sirup

Malinový sirup

Obrázek Šunková rolka s křenem

Šunková rolka s křenem

Obrázek La Sáně pro býložravce

La Sáně pro býložravce

Obrázek Paví ocas s párkem

Paví ocas s párkem

Obrázek Domácí lučina

Domácí lučina

Obrázek Křehké a lahodné přeclíčky opravdu výborné

Křehké a lahodné přeclíčky opravdu výborné

Obrázek Vařte levně, vařte s Láďou Hruškou!

Vařte levně, vařte s Láďou Hruškou!

Obrázek Korenistý raňajkový lievanec s rozmarínom

Korenistý raňajkový lievanec s rozmarínom

TOPlist