Hledat

GHÍ

Potřebné přísady:
  • cca 500 g kvalitního másla (já použila vynikající máslo z Grand Moravia)
  • hrnec se silnějším dnem
Postup přípravy:
  1. Uvědomila jsem si, že téměř ve všech receptech používám ghí jako samozřejmou surovinu, vy se mě ale často ptáte, co to vlastně to GHÍ je. Proto jsem se rozhodla Vám sepsat krátký postup, jak si tento zázrak vyrobit velmi snadno doma. Ghí považuji za takový malý zázrak v kuchyni a nedám na něj dopustit!! Miluju ho pro jeho úžasnou oříškovou vůni (nejradši bych ho snědla jen tak lžičkou, VÁŽNĚ!!! :D), ale také pro jeho skvělé vlastnsti v kuchyni. Má velmi vysoký bod zápalnosti, proto je ideální pro tepelnou úpravu.
  2. Ajurvéda považuje ghí za elixír života, ktrerý mj. zlepšuje trávení, bystří mysl a zajišťuje mentální rovnováhu.
  3. Díky přepuštění ghí neobsahuje laktózu (zbaví se mléčné bílkoviny), tudíž je vhodné i pro lidi, kteří trpí její intolerancí.
  4. Jak říkám, je to takvý malý zázrak!!!
  5. Pro výrobu vždy používám minimálně 500 g másla (u menšího množství by mohlo hrozit připalování), určitě se toho množsví nebojte. Životnost ghí je velmi dlouhá, takže nehrozí žluknutí nebo zkažení. A věřte mi, že ho spotřebujete velmi rychle 😛 :-)Máslo necháme na středním plameni přivést k varu. Poté ihned snížíme teplotu na nejnižší stupeň, tak aby máslo jen lehce pobublávalo (nesmí se však vařit!!!) a na povrchu se postupně oddělovala mléčná bílkovina. Takto necháme máslo "táhnout" cca 80 minut. Čas je pouze orientační, hotové ghí poznáte podle několika faktorů:
  6. -tekutina je čirá, má krásně zlatavou barvu a oříškovou vůni
  7. -na povrchu je usazená pěna
  8. - přestaneme slyšet lehce praskavý zvuk, který máslo při přepouštění vydávalo
  9. Pokud naše ghí splňuje všechny tyto požadavky, máme vyhráno a jsme téměř u cíle. Teď už jen sejmeme z povrchu pěnu (můžeme jí použít např. do kaší), a ghí přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko do skleničky.
  10. Doba přípravy: cca 80 minut
  11. Množství: necelá sklenice o objemu 500 ml
Ostatní
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Lucinčin nakládaný hermelín

Lucinčin nakládaný hermelín

Obrázek Domácí lučina

Domácí lučina

Obrázek Jahodo - banánová svačinka nejen pro děti

Jahodo - banánová svačinka nejen pro děti

Obrázek Bramborové koláčky

Bramborové koláčky

Obrázek Domácí těstoviny by Romča

Domácí těstoviny by Romča

Obrázek Banánovo jahodový crumble

Banánovo jahodový crumble

Obrázek Převod čerstvého droždí na suché

Převod čerstvého droždí na suché

Obrázek Domácí salko a pikao a  za pár kaček

Domácí salko a pikao a za pár kaček

Obrázek Pirožky z bramborového těsta, plněné povidly

Pirožky z bramborového těsta, plněné povidly

Obrázek Extrakt ze skořicové kůry

Extrakt ze skořicové kůry

Obrázek Vynikající rychlé lívance nekynuté -  vůbec to není poznat

Vynikající rychlé lívance nekynuté - vůbec to není poznat

Obrázek Plněná vejce

Plněná vejce

TOPlist