Hledat
Filters

Haše

Potřebné přísady:
  • 1 kg hovězího předního
  • 100 g slaniny
  • 30 g másla
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l hovězího vývaru
  • 10 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • sůl
  • pepř
Postup přípravy:
  1. Maso očistíme a nakrájíme na menší kostky. Vydatně ho osolíme a opepříme.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  3. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Rozpálíme kastrol se silným dnem, plamen stáhneme na poloviční výkon a vložíme slaninu, kterou necháme pomalu vyškvařit. Přidáme máslo (30g), rozpustíme ho a vsypeme cibuli, kterou krátce orestujeme (asi pět minut).
  4. Přidáme maso a ze všech stran zprudka opečeme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, pak stáhneme plamen na minimum a dusíme pod pokličkou 2 hodiny.
  5. Vývar zcedíme do misky - mělo by ho být asi 600ml.
  6. Uvařenou masovou směs (včetně cibule a slaniny) dvakrát pomeleme na masomlýnku. Pokud máme maso vařené už dřív, je čas ho přidat.  Přidáme prolisovaný česnek a zamícháme.
  7. V hrnci rozpálíme máslo (10g), plamen stáhneme a přisypeme mouku. Za stálého míchání restujeme 3 minuty světlou jíšku.
  8. Zcezený vývar a jíšku spojíme:
  9. Pokud máme vývar a masovou směs zchladlou (třeba z předchozího dne), vývarem zalijeme horkou jíšku a promícháme.
  10. Pokud máme vývar horký, necháme zchladnout jíšku a tu pak rozmícháme v horkém vývaru.
  11. Je důležité, aby jedna složka byla studená a druhá teplá. Pokud by jíška i vývar byly horké, omáčka by se mohla srazit a vytvořit se cucky mouky.
  12. Přivedeme k varu a na mírném plameni provaříme do zhoustnutí asi 10 minut. Pak přidáme namleté maso a mícháme, dokud směs není horká. Přidáme žloutky, odstavíme z plamene a promícháme, aby se žloutky spojily s masem.
  13. Podáváme polité lžičkou másla s vařeným bramborem.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Risotto Parmigiano - Italské rizoto

Risotto Parmigiano - Italské rizoto

33
Zobrazit detail Risotto Parmigiano - Italské rizoto
Obrázek Sterilované lečo - do rizota, číny na pizzu nebo klasicky se salámem

Sterilované lečo - do rizota, číny na pizzu nebo klasicky se salámem

Zobrazit detail Sterilované lečo - do rizota, číny na pizzu nebo klasicky se salámem
Obrázek Domácí měkké bonbóny bez barviv by Romča

Domácí měkké bonbóny bez barviv by Romča

47
Zobrazit detail Domácí měkké bonbóny bez barviv by Romča
Obrázek Špagety po uhlířsku - spaghetti alla carbonara

Špagety po uhlířsku - spaghetti alla carbonara

41
Zobrazit detail Špagety po uhlířsku - spaghetti alla carbonara
Obrázek Letní brambory s cuketou - Hartmanice

Letní brambory s cuketou - Hartmanice

Zobrazit detail Letní brambory s cuketou - Hartmanice
Obrázek Knedlíky s uzeným masem nebo uzeninou od Vali

Knedlíky s uzeným masem nebo uzeninou od Vali

Zobrazit detail Knedlíky s uzeným masem nebo uzeninou od Vali
TOPlist