Maso očistíme a nakrájíme na menší kostky. Vydatně ho osolíme a opepříme.
Cibuli nakrájíme nadrobno.
Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Rozpálíme kastrol se silným dnem, plamen stáhneme na poloviční výkon a vložíme slaninu, kterou necháme pomalu vyškvařit. Přidáme máslo (30g), rozpustíme ho a vsypeme cibuli, kterou krátce orestujeme (asi pět minut).
Přidáme maso a ze všech stran zprudka opečeme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, pak stáhneme plamen na minimum a dusíme pod pokličkou 2 hodiny.
Vývar zcedíme do misky - mělo by ho být asi 600ml.
Uvařenou masovou směs (včetně cibule a slaniny) dvakrát pomeleme na masomlýnku. Pokud máme maso vařené už dřív, je čas ho přidat. Přidáme prolisovaný česnek a zamícháme.
V hrnci rozpálíme máslo (10g), plamen stáhneme a přisypeme mouku. Za stálého míchání restujeme 3 minuty světlou jíšku.
Zcezený vývar a jíšku spojíme:
Pokud máme vývar a masovou směs zchladlou (třeba z předchozího dne), vývarem zalijeme horkou jíšku a promícháme.
Pokud máme vývar horký, necháme zchladnout jíšku a tu pak rozmícháme v horkém vývaru.
Je důležité, aby jedna složka byla studená a druhá teplá. Pokud by jíška i vývar byly horké, omáčka by se mohla srazit a vytvořit se cucky mouky.
Přivedeme k varu a na mírném plameni provaříme do zhoustnutí asi 10 minut. Pak přidáme namleté maso a mícháme, dokud směs není horká. Přidáme žloutky, odstavíme z plamene a promícháme, aby se žloutky spojily s masem.
Podáváme polité lžičkou másla s vařeným bramborem.