Hledat

Haše

Potřebné přísady:
  • 1 kg hovězího předního
  • 100 g slaniny
  • 30 g másla
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l hovězího vývaru
  • 10 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • sůl
  • pepř
Postup přípravy:
  1. Maso očistíme a nakrájíme na menší kostky. Vydatně ho osolíme a opepříme.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  3. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Rozpálíme kastrol se silným dnem, plamen stáhneme na poloviční výkon a vložíme slaninu, kterou necháme pomalu vyškvařit. Přidáme máslo (30g), rozpustíme ho a vsypeme cibuli, kterou krátce orestujeme (asi pět minut).
  4. Přidáme maso a ze všech stran zprudka opečeme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, pak stáhneme plamen na minimum a dusíme pod pokličkou 2 hodiny.
  5. Vývar zcedíme do misky - mělo by ho být asi 600ml.
  6. Uvařenou masovou směs (včetně cibule a slaniny) dvakrát pomeleme na masomlýnku. Pokud máme maso vařené už dřív, je čas ho přidat.  Přidáme prolisovaný česnek a zamícháme.
  7. V hrnci rozpálíme máslo (10g), plamen stáhneme a přisypeme mouku. Za stálého míchání restujeme 3 minuty světlou jíšku.
  8. Zcezený vývar a jíšku spojíme:
  9. Pokud máme vývar a masovou směs zchladlou (třeba z předchozího dne), vývarem zalijeme horkou jíšku a promícháme.
  10. Pokud máme vývar horký, necháme zchladnout jíšku a tu pak rozmícháme v horkém vývaru.
  11. Je důležité, aby jedna složka byla studená a druhá teplá. Pokud by jíška i vývar byly horké, omáčka by se mohla srazit a vytvořit se cucky mouky.
  12. Přivedeme k varu a na mírném plameni provaříme do zhoustnutí asi 10 minut. Pak přidáme namleté maso a mícháme, dokud směs není horká. Přidáme žloutky, odstavíme z plamene a promícháme, aby se žloutky spojily s masem.
  13. Podáváme polité lžičkou másla s vařeným bramborem.
Hlavní jídla
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Masová roláda

Masová roláda

Obrázek Boloňské lasagne

Boloňské lasagne

Obrázek Kuře na žampionech se šunkovými knedlíky

Kuře na žampionech se šunkovými knedlíky

Obrázek Pražský flamendr (guláš)

Pražský flamendr (guláš)

Obrázek Špagety po uhlířsku - spaghetti alla carbonara

Špagety po uhlířsku - spaghetti alla carbonara

Obrázek Cannelloni se špenátem a ricottou

Cannelloni se špenátem a ricottou

Obrázek Hovězí Stroganoff

Hovězí Stroganoff

Obrázek Cheeseburger

Cheeseburger

Obrázek Čínská směs s rýží

Čínská směs s rýží

Obrázek Romančin zeleninový kotlík

Romančin zeleninový kotlík

Obrázek Vepřové vindaloo

Vepřové vindaloo

Obrázek Hovězí kýta s hořčičnými semínky

Hovězí kýta s hořčičnými semínky

TOPlist