Hledat

Hruškový koláč s mandlovou náplní

Potřebné přísady:

Hrušky:

  • 450 g hrušek (2 velké, nebo 4 menší)
  • 700 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • svitek skořice
  • 7 hřebíčků
  • 2 lžíce rumu (nebo 1 dl dezertního vína)

Těsto:

  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 220 g hladké mouky
  • sůl

Mandlová nádivka:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy:
  1. Hrušky oloupeme, nakrájíma na poloviny až čtvrtky (menší kusy na půlky, větší na čtvrtky), odstraníme jádřince a vložíme je do hrnce, do kterého nalijeme vodu, rum/dezertní víno a nasypeme skořici, hřebíček a cukr. Přivedeme k varu a vaříme hrušky do poloměkka - asi 5-7 minut. Hrušky musí být spíš tvrdé než měkké, dopečou se pak v troubě. Pokud máte měkké hrušky, nevařte je vůbec, zbytečně by pak byly kašovité a dezert byl nevzhledný.
  2. Po uvaření opatrně vyjmeme hrušky z nálevu a necháme trochu zchladit.
  3. Máslo necháme  povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl a mouku, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.
  4. Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici:o))
  5. Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
  6. Mascarpone s cukrem vyšleháme do homogenní směsi (jde to i  v ruce drátěnou metlou), přidáme vejce a spojíme. Pak přisypeme mandle a mouku a promícháme.
  7. Formu s těstem vyndáme z lednice, na těsto nalijeme mandlovou nádivku.
  8. Hrušky na horní části podélně nařezeme asi 0,5 cm do hlouby (neděláme z hrušek plátky, jen vytváříme žebrování) a zatlačíme je do krému zářezy nahoru.
  9. Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme 40-50 minut do zlatova.
  10. Podávat můžeme i vlahé, koláč je výborný hned.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Povidloň z Be Be sušenek

Povidloň z Be Be sušenek

Obrázek Tvarohovo broskvový koláč vynikající

Tvarohovo broskvový koláč vynikající

Obrázek Banánové muffiny Dr. Oetker

Banánové muffiny Dr. Oetker

Obrázek Kynuté hřebeny od Reny Naty

Kynuté hřebeny od Reny Naty

Obrázek Gaštanový krémeš

Gaštanový krémeš

Obrázek Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

Obrázek Pražský koláč ve tvaru donutek

Pražský koláč ve tvaru donutek

Obrázek Ořechové řezy

Ořechové řezy

Obrázek Petřiny kynuté buchty

Petřiny kynuté buchty

Obrázek Rychlá buchta s ovocem a  bez tuku

Rychlá buchta s ovocem a bez tuku

Obrázek Italské jablíčko s tvarohovým krémem

Italské jablíčko s tvarohovým krémem

Obrázek Pudinková buchta s broskvemi a šlehačkou

Pudinková buchta s broskvemi a šlehačkou

TOPlist