Hledat

Krtkův dort

Potřebné přísady:

Korpus (forma asi 25 cm v průměru):

  • 320 g hladké mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 130 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 60 g hořké čokolády
  • 2-3 banány
Postup přípravy:
  1. Troubu zapneme na 180°C, horkovzduch na 160°C.
  2. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do pěny a poté zašleháme olej a mléko.
  3. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva a opatrně vmícháme do žloutkové hmoty.
  4. Bílky se špetkou soli vyšleháme do polotuhého sněhu. Přidáme druhou polovinu cukru a vyšleháme do sněhu, který tvoří tuhé špičky.  Sníh přidáme do těsta a promícháme.
  5. Dno dortové formy vložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Vlijeme do ní těsto, vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut dokud není korpus propečený - špejle zapíchlá doprostředka vyjde suchá nebo obalené pár drobečky, pokud je od syrového těsta, necháme dopékat ještě dalších 10 minut.
  6. Krém:
  7. Mascarpone a smetana musí být vychlazené na stejnou teplotu. Spolu s cukrem je vložíme do mísy a šlehačem na nižší otáčky asi minutu promícháváme. Pak zvyšíme otáčky a asi dvě minuty šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém. Do něj za stáleho šlehání vlijeme vanilkový extrat a po lžicích přidáváme i tvaroh a zakysanou smetanu.
  8. Čokoládu si nastrouháme na hrubém struhadle a do hotového krému ji v rychlosti zašleháme (nebo zamícháme).
  9. Skládání dortu:
  10. Vychladlý korpus seřízneme asi v půlce a opatrně lžicí vydlabeme cca 2 cm do hlobuky. Dáváme přitom pozor, abychom neporušili dno korpusu. Vydlabaný a seříznutý obsah rozemneme prsty na drobečky.
  11. Na korpus natřebe malou část krému, poklademe podélně rozpůlenými banány, potřeme dalším krémem, zasypeme  slabou vstvou drobečků z korpusu. Postup opakujeme ještě jednou a snažíme se vytvářet kuželovitý tvar. Pak zbytek krému navrstvíme do tvaru krtičiny a celý posypeme drobečky a rukou uhladíme a lehce zatlačíme na krém, aby drobečky držely.
  12. Necháme vychladit alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.
  13. Pokud nám zbyl ještě korpus a trochu krému, přídáme trochu krému k drobečkům a zapracujeme do hutného těsta, ze kterého vytvoříme kuličky. Skladujeme v lednici.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá

Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá

Obrázek Metro řezy

Metro řezy

Obrázek Dortík Bora Bora

Dortík Bora Bora

Obrázek Piškotový dortík

Piškotový dortík

Obrázek Ovocný řez

Ovocný řez

Obrázek Eskymo řezy

Eskymo řezy

Obrázek Kysnutý kapustový koláč

Kysnutý kapustový koláč

Obrázek Třená dvoubarevná bábovka

Třená dvoubarevná bábovka

Obrázek Malinové muffiny s drobenkou

Malinové muffiny s drobenkou

Obrázek Zázrak

Zázrak

Obrázek Prababiččina metýnka

Prababiččina metýnka

Obrázek Jahodovej muflak

Jahodovej muflak

TOPlist