Hledat

Kynuté koláče - s mákem a švestkami

Potřebné přísady:

Těsto asi na 30 koláčků:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 95 g cukru krupice
  • 5 g vanilkového cukru
  • 30 g droždí
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 7 g soli
  • 1 vejce
  • 185 ml vlažného mléka

Na pomašlování:

  • 1 rozšlehané vejce (stačí i půlka)

Maková náplň: (upraveno na poloviční množství, aby to vyšlo akorát do koláčů z půl kila mouky, jak je sepsáno výše)

  • 100 g mletého máku
  • 125 ml mléka
  • 10 g vanilkového cukru
  • 25 g moučkového cukru
  • 15 ml tuzemského rumu
  • 50 g švestkových povidel nebo rybízové marmelády
  • 0,5 lžičky perníkového koření (nebo stačí jen trochu skořice a drceného hřebíčku)

Drobenka: (opět upraveno na adekvátní množství ke koláčům za půl kila mouky)

  • 15 g másla
  • 15 g cukru krupice
  • 50 g polohrubé mouky
Postup přípravy:

Těsto zaděláme na omládek:

  1. Do mísy dáme obě mouky, uděláme v ní důlek  a vlijeme asi 2/3 mléka. Do mléka rozdrobíme droždí a opatrně do něj ze stran zamícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako lívance (takže v míse máme mouku, v ní důlek a v důlku ono "těstíčko"). Zakryjeme a necháme 30 minut vzejít. A zatím si připravíme nádivku (viz níže) a můžeme i suroviny drobenku - výrobu stačí provést těsně před použitím drobenky.
  2. Potom přidáme všechny ostatní suroviny (včetně zbylého mléka) a uhněteme pružné těsto (robot to měl asi za pět minut). Těsto přendáme na vál, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
  3. Odpočinuté těsto rozdělíme na kousky o váze 30 g (původně bylo 45 g, tuhle gramáž použijte, pokud koláčky tvarujete sklenicí s dnem o průměru tak 6 cm, koláčů pak bude asi 20) a pečlivě je stočíme do kuličky (pozor na sklady, pokud na kuličce jsou, v místě skladu koláček praskne). Ty rozložíme na plech vyložený pečíčím papírem dostatečně daleko od sebe, už je nebudeme přesouvat, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
  4. Po vykynutí dnem sklenice nebo důlkovačem vytlačujeme z kuliček koláček, aby zůstal asi 0,5 cm široký okraj, tlačíme hodně, aby dno pod náplní bylo slabé, ale pozor, abychom v něm neudělali díru. (Pokud se těsto vrací zpět a nedrží ve tvaru koláče, není ještě dobře nakynuté, dejte mu nějaký čas navíc a nechte bochánky dokynout.) Kraje koláče pomašlujeme vajíčkem, naplníme náplní, poklademe kousky švestek a posypeme drobenkou.
  5. Koláče necháme ještě asi 10 minut kynout a pak dáváme do trouby rozpálené na 160°C  na 20 minut (nebo dokud nebudou okraje hezky hnědé).

Maková náplň:

  1. V kastrolku smícháme mléko s mákem a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut (do změkutí máku). Při vaření vmícháme do směsi i cukry, povidla/marmeládu a koření. Po vychladnutí zamícháme rum.
  2. Máslo necháme povolit a pak vše mneme mezi prsty, dokud nevznikne hodně sypká drobenka.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Linecké kroužky plněné piškotovým těstem

Linecké kroužky plněné piškotovým těstem

Obrázek Medovník jako dort

Medovník jako dort

Obrázek Rychlé, nadýchané, kynuté koláče, BEZ KYNUTÍ

Rychlé, nadýchané, kynuté koláče, BEZ KYNUTÍ

Obrázek Koláč s citronovým krémem a jahodami

Koláč s citronovým krémem a jahodami

Obrázek Pudinkové řezy s polevou ze zakysanky

Pudinkové řezy s polevou ze zakysanky

Obrázek Babiččin žvýkačkový dort

Babiččin žvýkačkový dort

Obrázek Rozpeky se švestkami

Rozpeky se švestkami

Obrázek Nepečený ovocný dort s mascarpone a zakysanou smetanou

Nepečený ovocný dort s mascarpone a zakysanou smetanou

Obrázek Jahodová panna cotta

Jahodová panna cotta

Obrázek Jahodové řezy Mrož

Jahodové řezy Mrož

Obrázek Trubičky poctivé domácí

Trubičky poctivé domácí

Obrázek Rychlá banánová buchta

Rychlá banánová buchta

TOPlist