Hledat

Lilková polévka s parmezánem a krutony

Potřebné přísady:
  • 3 malé nebo 2 střední lilky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 450 g masitých rajčat (lze použít i konzervovaná)
  • 3 hrnky vývaru (stačí i voda, ale z vývaru bude polévka lepší)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvá bazalka
  • strouhaný parmezán na servírování
  • pečivo na krutony
Postup přípravy:
  1. Předehřejeme si troubu na 220°C. Lilkům odřízneme stopku, rozpulíme je podélně na půl. Ostrým nožem vytvoříme opatrně hluboké řezy, aby tvořily mřížku na každé polovině (ale nesmíme narušit slupku). Každou půlku pokapeme olejem (dohromady asi 2 lžícemi). Vložíme do trouby na 30 minut.
  2. Mezitím si připravíme cibuli a česnek - cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek na plátky.
  3. Upečené lilky vezmeme a lžící vydlabeme dužinu lilků, jde to velmi snadno. Slupky vyhodíme.
  4. Pečivo (chleba nebo bílé pečivo) nahrájíme na menší kostičky, smícháme v míse s trochou olivového oleje nebo másla, rozprostřeme na plech a vložíme do trouby asi na 15 minut. Občas promícháme, aby se kostky nepřipalovaly. (a nebo krutony připravte tak, jak jste zvyklí :o))
  5. Ve velkém hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje, orestujeme na něm cibulku do měkka, přidáme česnek, který necháme minutku rozvonět. Přidáme lilky, rajčata, vývar/vodu, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a pod pokličkou dusíme asi 20 minut.
  6. Na závěr přidáme čerstvou bazalku podle chuti a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Servírujeme s poctivou dávkou parmezánu (cca 15-20 g na porci) a krutony.
Polévky
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Polévka z masáků - Spůle

Polévka z masáků - Spůle

Obrázek Polévka z medvědím česnekem

Polévka z medvědím česnekem

Obrázek Čočková polévka

Čočková polévka

Obrázek Kuřecí vývar s židovskými kremplach

Kuřecí vývar s židovskými kremplach

Obrázek Bramboračka by Romča

Bramboračka by Romča

Obrázek Kapustičková zimní polévka by Romča

Kapustičková zimní polévka by Romča

Obrázek Krémová polévka z mrkve, pomerančové šťávy a zázvoru

Krémová polévka z mrkve, pomerančové šťávy a zázvoru

Obrázek Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka

Obrázek Hříbková polévka

Hříbková polévka

Obrázek Recept - Dýňová polévka

Recept - Dýňová polévka

Obrázek Krémová celerová polévka

Krémová celerová polévka

Obrázek Kulajda bez kopru podle babičky

Kulajda bez kopru podle babičky

TOPlist