Hledat

Makový závin

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 180 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 30 g čerstvého droždí (to v kostce)
  • 60 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • 60 g změklého sádla
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

Náplň:

  • 300 g mletého máku
  • 450 ml mléka
  • 60 g rybízové marmelády
  • 60 g povidel
  • (marmeládu a povidla lze použít i v jiném poměru a nebo dát jen 120g marmelády nebo 120 g povidel)
  • 2 zarovnané lžičky skořice
  • 100 g cukru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • na potření pak ještě 1 vejce a 1 lžíce mléka
Postup přípravy:
  1. Mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj mák. Směs zamícháme na makovou kaši a na mírném plameni za stálého míchání vaříme aspoň 10 minut do změknutí (tuhle část nepodceňujte, nastavte si klidně minutku, ale je potřeba mák opravdu rozvařit do měkka, já se na to u druhého pokusu vykašlala a náplň byla moc sypká). Uvařený mák odstavíme z plotny a zamícháme do něj marmeládu, povidla, skořici, cukr a citronovou šťávu. Necháme vychladnout.
  2. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek, nalijeme část mléka, rozdrobíme do něj kvasnice a ze stran zamícháme část mouky (ne všechnu), aby vzniklo tětstíčko konzitence těsta na lívance = těsto zaděláme na omládek. Povrch poprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut vzejít.
  3. K mouce a omládku nalijeme zbytek mléka, přidáme oba cukry, sádlo, vejce i sůl a prohněteme (já používám robota). Těsto je poměrně tuhé tak to chvíli trvá. Uhnětené těsto vyklopíme na vál a rozdělíme ho na dvě části. Z každé vytvarujeme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut zrát.
  4. Z každého bochánku vyválíme tenklou placku o rozměru asi 30x30 cm. Každou placku potřeme polovinou náplně, jeden okraj těsto necháme asi 2 cm bez náplně (viz obrázek) - tuto část těsta natřeme směsí vajíčka a mléka. Opatrně zavineme placku tak, aby potřená část těsta závin uzavírala (pokud se podíváte na obrázek, roluju závin odshora dolů) a přesuneme na plech s pečícím papírem. Spoj závinu musí být dole (aby se při kynutí a následném pečení nerozvíral). Konce vmáčkneme dovnitř. Necháme kynout dalších asi 40 minut.
  5. Troubu rozehřejeme na 160 °C. Záviny ze všech stran potřeme směsí vajíčka a mléka, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35-45 minut do hněda. Po upečení necháme zcela vychladnout.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Batátový čoko dort

Batátový čoko dort

Obrázek Maďarské rezy

Maďarské rezy

Obrázek Buchta s Vitacitem

Buchta s Vitacitem

Obrázek Šťouchaná buchta - rychlá a výborná

Šťouchaná buchta - rychlá a výborná

Obrázek Plnený makový koláč

Plnený makový koláč

Obrázek Rozpeky se švestkami

Rozpeky se švestkami

Obrázek Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou

Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou

Obrázek Jahodový cheesecake by Romča

Jahodový cheesecake by Romča

Obrázek Pařížská roláda

Pařížská roláda

Obrázek Schwarzwaldský dort

Schwarzwaldský dort

Obrázek Šneci s pudinkem a strouhanou čokoládou

Šneci s pudinkem a strouhanou čokoládou

Obrázek Crinkles by Romča

Crinkles by Romča

TOPlist