Hledat

Makový závin

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 180 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 30 g čerstvého droždí (to v kostce)
  • 60 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • 60 g změklého sádla
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

Náplň:

  • 300 g mletého máku
  • 450 ml mléka
  • 60 g rybízové marmelády
  • 60 g povidel
  • (marmeládu a povidla lze použít i v jiném poměru a nebo dát jen 120g marmelády nebo 120 g povidel)
  • 2 zarovnané lžičky skořice
  • 100 g cukru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • na potření pak ještě 1 vejce a 1 lžíce mléka
Postup přípravy:
  1. Mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj mák. Směs zamícháme na makovou kaši a na mírném plameni za stálého míchání vaříme aspoň 10 minut do změknutí (tuhle část nepodceňujte, nastavte si klidně minutku, ale je potřeba mák opravdu rozvařit do měkka, já se na to u druhého pokusu vykašlala a náplň byla moc sypká). Uvařený mák odstavíme z plotny a zamícháme do něj marmeládu, povidla, skořici, cukr a citronovou šťávu. Necháme vychladnout.
  2. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek, nalijeme část mléka, rozdrobíme do něj kvasnice a ze stran zamícháme část mouky (ne všechnu), aby vzniklo tětstíčko konzitence těsta na lívance = těsto zaděláme na omládek. Povrch poprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut vzejít.
  3. K mouce a omládku nalijeme zbytek mléka, přidáme oba cukry, sádlo, vejce i sůl a prohněteme (já používám robota). Těsto je poměrně tuhé tak to chvíli trvá. Uhnětené těsto vyklopíme na vál a rozdělíme ho na dvě části. Z každé vytvarujeme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut zrát.
  4. Z každého bochánku vyválíme tenklou placku o rozměru asi 30x30 cm. Každou placku potřeme polovinou náplně, jeden okraj těsto necháme asi 2 cm bez náplně (viz obrázek) - tuto část těsta natřeme směsí vajíčka a mléka. Opatrně zavineme placku tak, aby potřená část těsta závin uzavírala (pokud se podíváte na obrázek, roluju závin odshora dolů) a přesuneme na plech s pečícím papírem. Spoj závinu musí být dole (aby se při kynutí a následném pečení nerozvíral). Konce vmáčkneme dovnitř. Necháme kynout dalších asi 40 minut.
  5. Troubu rozehřejeme na 160 °C. Záviny ze všech stran potřeme směsí vajíčka a mléka, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35-45 minut do hněda. Po upečení necháme zcela vychladnout.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Švestkový koláč s jablky a ricottou

Švestkový koláč s jablky a ricottou

Obrázek Punčové rezy

Punčové rezy

Obrázek Celozrnný jogurtový koláč s ovocem

Celozrnný jogurtový koláč s ovocem

Obrázek Skořicovo jablečné mafiny

Skořicovo jablečné mafiny

Obrázek Žloutkové řezy

Žloutkové řezy

Obrázek Nutellové brownies  jen ze 3 přísad

Nutellové brownies jen ze 3 přísad

Obrázek Čoko řez

Čoko řez

Obrázek Rafaelo

Rafaelo

Obrázek Drobenkový tvarohový koláč s borůvkami

Drobenkový tvarohový koláč s borůvkami

Obrázek Perníková bábovka s badyánem

Perníková bábovka s badyánem

Obrázek Řezy s tvarohem a čokoládou

Řezy s tvarohem a čokoládou

Obrázek Kynutý borůvkový koláč

Kynutý borůvkový koláč

TOPlist