Hledat
Filters

Medový koláč s jablky

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1/4 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 125 g Hery

Náplň:

  • 60 g másla
  • 1300 g očištěných jablek
  • šťáva z 1 citronu
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g rozinek
  • 1 lžička citronové kůry
  • 50 ml vody
  • 2 PL Solamylu

Poleva:

  • 30 g másla
  • 2 PL mléka
  • 2 PL medu
  • 50 g cukru krupice

Dále:

  • 60 g mandlových lupínků
  • šlehačka
Postup přípravy:
  1. Z uvedených surovin na vále vypracujeme těsto, které rozválíme do tukem vytřené dortové formy průměr 28 cm, těsto vytlačíme i na boky. Formu s těstem odložíme do ledničky odpočinout.
  2. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a přímo na něj do hrnce krájíme plátky jablek, zakapáváme citronem. Přidáme cukr a jablka povaříme. Přisypeme rozinky a citronovou kůru. Ve vodě rozmícháme Solamyl a zavaříme do jablek. Necháme vychladnout.
  3. Náplň urovnáme na těsto, posypeme mandlovými lupínky a zalijeme polevou z rozpuštěného másla, do kterého vmícháme mléko, med a cukr. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut, ale posledních 10 minut pečeme jen ze spodu. Krájíme dobře vychlazené, podáváme s kopečkem šlehačky.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist