Hledat

Mungovňačka - zdravá polévka

Potřebné přísady:
  • cibule střední
  • Ghí _ ( přepuštěné máslo) nebo olivový olej
  • mrkev - kdo chce může přidat i další zeleninu - ( zkoušela jsem a je to také chutné)
  • 200g faolí mungo
  • saturejka a nebo Wakame řasa - ( kvůli lepší stravitelnosti)
  • sůl
  • zeleninový bujón
  • česnek - ( my máme rádi a tak jsem dala 4 stroužky)
  • pepř - ( já nedávám, kdo chce dochutí na talíři)
  • vegeta - ( domácí ne z obchodu, aby jste si nekazili zdravý pokrm)
  • umeocet - nemusí být - ( někdy dám, někdy ne - podle nálady)
  • majoránka
Postup přípravy:
  1. Fazole Mungo si namočím den předem, ale stačí 3-4 hoďky, kvůli stravitelnosti. Jinak jak je popsáno jinde fazole Mungo se máčet nemusí, ale já to dělám a myslím, že je to lepší. Záleží na Vás :-)
  2. namočené Mungo fazole si scedíme a necháme okapat.. Mezitím si nakrájíme cibuli a mrkev -( evántuelně další zeleninu na kousky. Cibulku nakrájejte hodně najemno.
  3. Do kastrolu si dáme olej a cibulku necháme orestovat, ale jen než nám zesklovatí. Přidáme ostatní zeleninu a mungo a vše na oleji mícháme asi čtyři až pět minutek. Potom zalijeme horkou vodou a přidáme řasu a nebo saturejku a vaříme cca 15 minut dokud nebude mungo měkké.
  4. Pokud jste použili řasu vyndaváme po osmi minutách, aby se vám v polévce nerozvařila. Pokud už je mungo měkké, sundáme polévku z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme. nemusíte mixovat úplně na krém, ale stačí jen tak někde, aby nám zůstali i kousíčky v polévce. Pokud upřednostníte krém, není v tom problém - do toho pak já přidávám tedy ještě trošku kokosového mléka.
  5. Máme skoro hotovo a tak přidáme, majoránku, bujon, sůl a chviličku povaříme. Hotovo vypneme a teď když se již polévka nevaří přidáme umeocet a rozdrcený česnek - nevařit, protože by zbytečně ztratil svoje hodnoty. Ochutnáme a dochutíme podle sebe.
  6. Tip : Pokud dáte mungo fazolky do papiňáku, máte hotovo za osm až deset minut.
  7. Trošku povídání o této lustěnině:
  8. Mugo je prospěšný luštěnina pro naše tělo. Mungo je prospěšné pro ledviny, střeva. Mungo obsahuje velmi dobře stravitelnou bílkovinu a pokud ho vaříte třeba s rýží v konzistenci kaše nebo polévky je to strava, kterou organismus dobře stráví. Je mnoho diet s mungem, které si můžete sami vyhledat na internetu. Mungo je také dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, bílkovin, draslíku, vlákniny a železa.
  9. Mungo si také můžete nechat naklíčit a pak bude chutnat jako čerstvý hrášek - můžete přidávat do salátů. Čerstvé naklíčené mungo je bohatý zdroj vitamínů, aminokyselin, enzymů a minerálních látek. Přidávat se může do číny, ale třeba jen tak na chléb, di kuskusu, rizota. Naklíčeného munga by jste měli zkonzumovat hrst denně, více raději ne - však víte nic se nemá přehánět.
  10. Romča
Vegetariánské

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Fazolový hummus

Fazolový hummus

Obrázek Vegetariánské lasagne by Romča

Vegetariánské lasagne by Romča

Obrázek Vločkové lívance - bez mouky

Vločkové lívance - bez mouky

Obrázek Čočkový salát s uzeným tempehem

Čočkový salát s uzeným tempehem

Obrázek Hrachové žrádlo

Hrachové žrádlo

Obrázek Čatní z fíků

Čatní z fíků

Obrázek Zeleninový krém vege

Zeleninový krém vege

Obrázek Žampiónový krém by Romča

Žampiónový krém by Romča

Obrázek Vegešpagety podle Pedra

Vegešpagety podle Pedra

Obrázek Brokolicová roláda

Brokolicová roláda

Obrázek Špagety se sojovým granulátem

Špagety se sojovým granulátem

Obrázek Mrkvový dort

Mrkvový dort

TOPlist