Hledat

Pařížský dort

Potřebné přísady:

Korpus:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • špetka soli do sněhu
  • 1 lžíce tmavého holandského kakaa
  • 4-5 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Den předem - suroviny a postup na pařížský krém:

  • 2 šlehačky 40% tuku
  • 1 šlehačka 30% tuku
  • 300g čokolády na vaření Orion

KRÁJECÍ POLEVA:

  • 200g čokolády na vaření
  • 6 lžic vody
  • cca 1 polévkovou lžíci másla
  • 3 lžíce šlehačky 30%-ní
Postup přípravy:

TĚSTO NA KORPUS:

  1. Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna. Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru. Nakonec přišleháme dvě lžíce oleje. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dáme péct na cca 20 minut na horkovzduch do vyhřáté trouby na 180stupňů Celsia. Korpus necháme vychladnout než ho budeme plnit.
  2. (Péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečící papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedneme nožem a oddělíme od formy.)

PAŘÍŽSKÝ KRÉM POSTUP:

  1. Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne. Než jdeme dort plnit (na druhý den), vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice, musí být dobře vychlazený. Krém je vyšlehaný, jak drží hezky tvar, bude to opravdu hutný krém.

KRÁJECÍ POLEVA POSTUP:

  1. 200g čokolády na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%-ní. Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Dort poléváme, když je čokoláda trochu ochladlá (byla celkem hustá), ale dobře se mi po dortě i bocích roztekla, nemusela jsem ani ničím roztírat.
  2. Vychladlý korpus jsem si dala na větší kousek pečícího papíru (kvůli poléváni polevou). Na korpus jsem rozetřela pařížský krém a dala cca na 1 hodinu vychladit do lednice. Mezitím jsem si připravila polevu, kterou jsem pak dort polila a dala znovu vychladit do lednice. Potom jsem ho dozdobila zbytkem pařížské šlehačky.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Recept - Tricolora řezy

Recept - Tricolora řezy

Obrázek Domácí větrníky

Domácí větrníky

Obrázek Tvarohové řezy s drobenkou a ovocem

Tvarohové řezy s drobenkou a ovocem

Obrázek Kakaová buchta bez vajec a mléka

Kakaová buchta bez vajec a mléka

Obrázek Tvarohové štuclíky

Tvarohové štuclíky

Obrázek Pomerančová koule - zajíček

Pomerančová koule - zajíček

Obrázek Jogurtové řezy

Jogurtové řezy

Obrázek Slaná torta s mäsom, kapustou a špenátom

Slaná torta s mäsom, kapustou a špenátom

Obrázek Tartaletky od Ivanky

Tartaletky od Ivanky

Obrázek Express čokoládový koláč z mikrovlnky

Express čokoládový koláč z mikrovlnky

Obrázek Cheescake

Cheescake

Obrázek Orechový tunel s piškótami

Orechový tunel s piškótami

TOPlist