Hledat

Pastýřský koláč (Shepherd’s pie) - vegetariánská verze

Potřebné přísady:
  • 500 g mrkve
  • 1 velká cibule
  • 5 středních brambor
  • 2 střední sladké brambory
  • 400 g krájených rajčat (mohou být i z konzervy)
  • 400 g zelené čočky (může být i z konzervy)
  • 25 g másla
  • 85 g tvrdého sýra
  • 150 ml červeného suchého vína
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce čerstvého nebo sušeného tymiánu
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • 2 kostky zeleninového vývaru
Postup přípravy:
  1. Mrkev oloupeme a pokrájíme na cca 0,5 – 1 cm velké kousky. Cibuli rozpůlíme a nákrájíme na plátky. Sladké i bílé brambory oloupeme a pokrájíme na kousky, sýr nastrouháme. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmažíme na něm cibuli.
  2. Přidáme mrkev a ochutíme tymiánem. Promícháme, zalijeme vínem, vodou, přidáme krájená rajčata a kostky vývaru a necháme asi 10 minut dusit. Pak přidáme zelenou čočku, promícháme, zakryjeme a necháme dalších 10 minut dusit. Poté by mrkev měla být uvařená „na skus“ a čočka by měla být mírně rozvařená. Mezitím si uvaříme sladké i bílé brambory.
  3. Necháme je vařit asi 15 minut do změknutí, pak slijeme vodu, přidáme máslo a rozmačkáme (rozmixujeme). Vznikne nám kaše, kterou mírně osolíme a přidáme trochu tymiánu. Mrkvovo-čočkovou směs přendáme do zapékací mísy a navršíme na ní bramborovou kaši. Posypeme strouhaným sýrem a dáme péct na 20 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů. Povrch by po této době měl mít zlatou barvu. Podáváme třeba s brokolicí, kterou jsme mírně spařili.
  4. Připravený koláč (nepečený) můžeme uchovat zhruba měsíc i v mrazáku nebo 2 dny v lednici. Pokud dáme koláč zmrazit a chceme ho poté připravit, stačí ho dát do trouby a péct při stejné teplotě 40 minut.
Vegetariánské

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Fofr falešná  svíčkajda na divoko by Romča

Fofr falešná svíčkajda na divoko by Romča

Obrázek Pečené batáty s mrkví

Pečené batáty s mrkví

Obrázek Mléko, sýry, tvaroh z farmy na Žernovce

Mléko, sýry, tvaroh z farmy na Žernovce

Obrázek Čočková s ředkvičkou

Čočková s ředkvičkou

Obrázek Recept - Mrkvová s Kurkumou

Recept - Mrkvová s Kurkumou

Obrázek Tip jak uchovat čerstvé bylinky

Tip jak uchovat čerstvé bylinky

Obrázek Vegetariánska smotana

Vegetariánska smotana

Obrázek Mrkvový dort

Mrkvový dort

Obrázek Brokolicová roláda

Brokolicová roláda

Obrázek Fenykl s fazolemi a ztraceným vejcem

Fenykl s fazolemi a ztraceným vejcem

Obrázek Domácí Seitain

Domácí Seitain

Obrázek Panýr indický sýr - by Romča

Panýr indický sýr - by Romča

TOPlist