Hledat
Filters

Pastýřský koláč (Shepherd’s pie) - vegetariánská verze

Potřebné přísady:
  • 500 g mrkve
  • 1 velká cibule
  • 5 středních brambor
  • 2 střední sladké brambory
  • 400 g krájených rajčat (mohou být i z konzervy)
  • 400 g zelené čočky (může být i z konzervy)
  • 25 g másla
  • 85 g tvrdého sýra
  • 150 ml červeného suchého vína
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce čerstvého nebo sušeného tymiánu
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • 2 kostky zeleninového vývaru
Postup přípravy:
  1. Mrkev oloupeme a pokrájíme na cca 0,5 – 1 cm velké kousky. Cibuli rozpůlíme a nákrájíme na plátky. Sladké i bílé brambory oloupeme a pokrájíme na kousky, sýr nastrouháme. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmažíme na něm cibuli.
  2. Přidáme mrkev a ochutíme tymiánem. Promícháme, zalijeme vínem, vodou, přidáme krájená rajčata a kostky vývaru a necháme asi 10 minut dusit. Pak přidáme zelenou čočku, promícháme, zakryjeme a necháme dalších 10 minut dusit. Poté by mrkev měla být uvařená „na skus“ a čočka by měla být mírně rozvařená. Mezitím si uvaříme sladké i bílé brambory.
  3. Necháme je vařit asi 15 minut do změknutí, pak slijeme vodu, přidáme máslo a rozmačkáme (rozmixujeme). Vznikne nám kaše, kterou mírně osolíme a přidáme trochu tymiánu. Mrkvovo-čočkovou směs přendáme do zapékací mísy a navršíme na ní bramborovou kaši. Posypeme strouhaným sýrem a dáme péct na 20 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů. Povrch by po této době měl mít zlatou barvu. Podáváme třeba s brokolicí, kterou jsme mírně spařili.
  4. Připravený koláč (nepečený) můžeme uchovat zhruba měsíc i v mrazáku nebo 2 dny v lednici. Pokud dáme koláč zmrazit a chceme ho poté připravit, stačí ho dát do trouby a péct při stejné teplotě 40 minut.
Vegetariánské

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Těstoviny s červenou řepou podle Ivanky

Těstoviny s červenou řepou podle Ivanky

3.676
Zobrazit detail Těstoviny s červenou řepou podle Ivanky
Obrázek Tofu pomazánka z pečené dýně a červené čočky

Tofu pomazánka z pečené dýně a červené čočky

52
Zobrazit detail Tofu pomazánka z pečené dýně a červené čočky
Obrázek Kari špagety s cizrnou a kokosovým mlékem

Kari špagety s cizrnou a kokosovým mlékem

21
Zobrazit detail Kari špagety s cizrnou a kokosovým mlékem
Obrázek Falafel s jogurtovou omáčkou - vegetariánský karbanátek

Falafel s jogurtovou omáčkou - vegetariánský karbanátek

32
Zobrazit detail Falafel s jogurtovou omáčkou - vegetariánský karbanátek
Obrázek Salátek z rukoly s kozím sýrem podle Deli

Salátek z rukoly s kozím sýrem podle Deli

3.333
Zobrazit detail Salátek z rukoly s kozím sýrem podle Deli
Obrázek “Bananatella” – home made banánová nutella

“Bananatella” – home made banánová nutella

3.56
Zobrazit detail “Bananatella” – home made banánová nutella
Obrázek Kefír z domácího sojového mléka s rybízem

Kefír z domácího sojového mléka s rybízem

42
Zobrazit detail Kefír z domácího sojového mléka s rybízem
Obrázek Řepanátky by Romča - karbanátky z červené řepy

Řepanátky by Romča - karbanátky z červené řepy

4.4717
Zobrazit detail Řepanátky by Romča - karbanátky z červené řepy
Obrázek Vynikající bulgur se žampióny (i chlapi si pošmáknou)

Vynikající bulgur se žampióny (i chlapi si pošmáknou)

41
Zobrazit detail Vynikající bulgur se žampióny (i chlapi si pošmáknou)
TOPlist