Hledat
Filters

Rozpeky se švestkami

Potřebné přísady:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/8 l mléka
  • 40 g cukru
  • 50 g másla
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • sůl
  • 500 g švestek
  • mletý mák a cukr na posypání (poměr asi 2:1, ale může být i více cukru)
  • máslo na pokapání
Postup přípravy:
  1. Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, nadrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. Mouku, cukr, povolené máslo a žloutek dáme do mísy a přidáme kvásek. Zpracujeme těsto a dáme asi na hodinu kynout.
  2. Na pomoučeném válu těsto rozválíme na 0,5 cm vysoký plát a nakrájíme na čtverečky asi 8x8 cm.
  3. Do středu každého čtverečku dáme vypeckovanou švestku a vydatně ji posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a mírně pokapeme rozehřátým máslem. Okraje spojíme, jako když vytváříme šátečky.
  4. Dáme na plech pokrytý pečícím papírem, necháme asi 30 minut vykynout, potom potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Po upečení ještě horké rozpeky pocukrujeme.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist