Hledat

Seitan - vege maso - základní recept + zeleninový vývar

Potřebné přísady:
  • 1kg hladké mouky
  • 0,5l vody …. kořenová zelenina
  • sojová omáčka (kvalitnější)
  • bylinky
  • sůl
  • pepř
  • možno i kvalitnější (Alnatura) masox
  • případně šťáva z červené řepy (není vůbec nutná)
Postup přípravy:
  1. Mouku s vodou smícháme a uhněteme vláčné těsto, které se nelepí.
  2. Necháme alespoň hodinku odpočinout v chladu.
  3. Připravíme si do dřezu velkou mísu, napustíme studenou vodou a těsto v ní hněteme, dokud je voda bílá. Pravidelně ji vyměňujeme. Dáváme pozor, abychom těsto netrhali na kousky a nerozpojovalo se - chce to trochu síly a cviku. Vypereme celkem asi čtyřikrát (až se voda přestane barvit do bíla, je hotovo). Zůstane nám cca polovina původní hmotnosti - vymysli jsme z těsta veškerý škrob.
  4. Pokud chcete autentické "hovězí", můžete seitan obarvit šťávou z červené řepy.
  5. Vytvarujeme a/nebo nakrájíme do požadovaného tvaru - pokud řízky, uděláte placky, pokud "čína", kostky, pokud pečeně, necháte šišku vcelku…
  6. Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, přisypeme bylinky (stabilně dávám libeček, bobkový list a česnek), případně masox (žádné nekvalitní potvory za pětku!) zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Jakmile se voda začne vařit, přidáme seitan a vaříme cca půl hodiny - u šišky až hodinu. Dále upravujeme jak jsme zvyklí s masem.
  7. Z vývaru můžeme udělat polévku, stačí přidat zavářku.
  8. VŽDY před další přípravou seitan pokapeme kvalitní sojovou omáčku - doplní zbývající látky a vytvoří plnohodnotnou bílkovinu.
  9. Seitan je možno i zavařovat - jako zeleninu, za nálev poslouží vývar z přípravy. Je stejně dobrý.
Vegetariánské
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Cizrna v rýži se "sladkokyselou" omáčkou!

Cizrna v rýži se "sladkokyselou" omáčkou!

Obrázek Fofr falešná  svíčkajda na divoko by Romča

Fofr falešná svíčkajda na divoko by Romča

Obrázek Jogurtový dresing - jako z obchodu!

Jogurtový dresing - jako z obchodu!

Obrázek Celerové hranolky by Romča

Celerové hranolky by Romča

Obrázek Zelňačka z hlávkového zelí - bez zahušťování moukou

Zelňačka z hlávkového zelí - bez zahušťování moukou

Obrázek Rýžové nákypky podle Honzy Moravce

Rýžové nákypky podle Honzy Moravce

Obrázek Salátek z rukoly s kozím sýrem podle Deli

Salátek z rukoly s kozím sýrem podle Deli

Obrázek Pečená jablíčka v kabátku by Romča

Pečená jablíčka v kabátku by Romča

Obrázek Domácí bagetky z bílé mouky by Romča

Domácí bagetky z bílé mouky by Romča

Mrkvová polévka se zázvorem

Obrázek Plněná tortila by Romča

Plněná tortila by Romča

Obrázek Vegetariánské Gnocchi se špenátem a quorn by Romča

Vegetariánské Gnocchi se špenátem a quorn by Romča

TOPlist