Hledat
Filters

Štěpánská hovězí pečeně

Potřebné přísady:

4-6 porcí:

  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 150 g špeku
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 70 g sádla
  • vejce uvařené na tvrdo (podle toho, jaké množství chcete dát k jedné porci, my dávali půl vajíčka, takže dohromady 3 vejce)
  • 3 cibule
  • 1 l hovězího vývaru
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 20 g studeného másla
Postup přípravy:
  1. 100 g špeku nahrájíme na klínky a prošpijeme jimi maso. Maso vcelku můžeme svázat (aby se tolik nerozpadalo) a následně ho opepříme a vydatně osolíme.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo, zbytek špeku (50 g) nakrájíme na kostičky.
  3. V kastrolu rozpálíme sádlo a maso opečeme do hněda ze všech stran. Poté ho vyndáme na talíř a do kastrolu přidáme cibuli, kterou na mírném plameni restujeme do hněda (trvá to cca 15-20 minut). Přidáme špek, všechno koření (pepř, nové koření a bobkový list) a krátce orestujeme. Pak zaprášíme moukou a opět krátce orestujeme.
  4. Vrátíme maso do kastrolu, zalijeme vývarem, přivedeme k varu a pak stáhneme plamen a asi 2 hodiny dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké.
  5. Maso vyjmeme a omáčku přepasírujeme přes síto a po malých kouskách vmícháme máslo pro zjemnění pokrmu. Omáčku už nevaříme. Pokud je to třeba, dochutíme solí a pepřem.
  6. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou, přidáme vajíčko pokrájené na čtvrtky a podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist