Hledat

Tartaletky od Ivanky

Tartaletky, velké možnosti různého plnění, co kdo má rád. Těsto je linecké, to každý zná a tady je s lemon curd - citronový krém, přelitý ganache + ovoce.

Potřebné přísady:

Linecké těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce smetany
  • 200 g másla
  • citronová kůra

Lemon curd:

  • 4 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 ml citrónové šťávy
  • 50 g másla
  • kůra ze 2 bio citrónů jemně nastrouhané
Postup přípravy:
  1. Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout
  2. Vyválíme, vykrajujeme tvary, upečeme.
  3. Smíchejte všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence husté kaše. Takto čerstvý krém, můžete hned použít, nebo uzavřený uskladnit v lednici až dva týdny. Ganache: 1:1 150 g hořké kvalitní čokolády (já používám i mléčnou a bílou, vždy ale co nejvíc víceprocentní), 150 g smetana na šlehání s obsahem více jak 30 % tuku Pracovní postup Do rendlíčku nalijeme smetanu a ohřejeme ji těsně pod bod varu. Jakmile se začnou objevovat na povrchu bublinky, stáhneme rendlík z plotýnky. Mezitím si nasekáme čokoládu na malé kusy. Pokud používáme čokoládové pecky, tuhle práci máme ušetřenou. Nasekanou čokoládu vsypeme do horké smetany a necháme zhruba pět minut odpočinout. V tuto chvíli horká smetana působí teplem na čokoládu, která se rozpouští, zatímco smetana se ochlazuje. Po pěti minutách si k ruce vezmeme metlu a směs vyšleháme. Metlu vložíme doprostřed rendlíku a ručně šleháme dokola v postupně se zvětšujících kruzích, v jednom směru, nemusíme spěchat. Výsledkem je lesklá, hustá poleva, nazývaná ganache. Hotovou ganache necháme zchladit, až začne houstnout. V ten okamžik ji použijeme na glazování cukroví, potažené necháme ztuhnout při pokojové teplotě.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Fenomenálne rezy bez pečenia

Fenomenálne rezy bez pečenia

Obrázek Linecké koláčky s tvarohem

Linecké koláčky s tvarohem

Obrázek Maďarský tradiční  mléčný bochník se sušeným ovocem

Maďarský tradiční mléčný bochník se sušeným ovocem

Obrázek Zdravá špaldová buchta

Zdravá špaldová buchta

Obrázek Skořicový kringel by Romča

Skořicový kringel by Romča

Obrázek Borůvkové scones ze špaldy

Borůvkové scones ze špaldy

Obrázek Velikonoční beránek z mrkvového těsta

Velikonoční beránek z mrkvového těsta

Obrázek Kakaovo-vanilková bábovka z kysnutého cesta

Kakaovo-vanilková bábovka z kysnutého cesta

Obrázek Vytuněné -  Míša řezy s jahodama a strouhanou čokoládou

Vytuněné - Míša řezy s jahodama a strouhanou čokoládou

Obrázek Nejúžasnější vánočka - rodinný recept

Nejúžasnější vánočka - rodinný recept

Obrázek Tvarohová štola

Tvarohová štola

Obrázek Koláče pod vodou kynuté

Koláče pod vodou kynuté

TOPlist