Hledat

Vdolky na pole

Vdolečky se pekly při žních a nosily se na pole k obědu. Většinou se jedly suché a zapíjely se bílou kávou nebo mlékem.

Potřebné přísady:
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 1 droždí
  • 5 lžic cukru
  • 250–300 ml vlažného mléka
  • 6 dkg másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • citrónová kůra z 1/2 citronu
  • sádlo na smažení vdolků
Postup přípravy:
  1. V misce rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru, přidáme 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku se solí, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce, rum, zbytek mléka a rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Z vykynutého těsta vyválíme na lehce pomoučněném vále plát silný 1-1,5 cm. Pomocí hrnečku vykrojíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme je 20 minut vykynout. Do pekáčku dáme rozpustit sádlo. Než vdolek vložíme do tuku, uděláme do něj palcem důlek. Vdolky dáme do pekáčku a pečeme při 190 °C. Vdolky jednou obrátíme a pečeme do zlaté barvy. Hotové můžeme mazat povidly, marmeládou, sypat tvarohem a cukrem.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Rychlá kakaová buchta

Rychlá kakaová buchta

Obrázek Frgálová buchta

Frgálová buchta

Obrázek Makový koláč se švestkami

Makový koláč se švestkami

Obrázek Řezy Voronež

Řezy Voronež

Obrázek Ovocný dort podle Hanky Soudné

Ovocný dort podle Hanky Soudné

Obrázek Korbel piva Cupcakes s Baileys náplní - návod

Korbel piva Cupcakes s Baileys náplní - návod

Obrázek Perníkový dort

Perníkový dort

Obrázek Tvarohovo-čokoládový zázrak

Tvarohovo-čokoládový zázrak

Obrázek Kávovo-šlehačkové řezy s jahodami

Kávovo-šlehačkové řezy s jahodami

Obrázek Rozpeky se švestkami

Rozpeky se švestkami

Obrázek Cinnamon buns - skořicové rolky

Cinnamon buns - skořicové rolky

Obrázek Skořicovo jablečné mafiny

Skořicovo jablečné mafiny

TOPlist