Hledat

Zapečená růžičková kapusta

Potřebné přísady:

Kapustičky

  • 500 g očištěné růžičkové kapusty (v původním stavu je to asi 700 g)
  • sůl
  • pepř
  • 20 g  másla

Bešamel

  • 30 g másla
  • 1 menší cibule
  • 30 g hladké mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 1 bobkový list
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • velká hrst strouhaného parmazánu
Postup přípravy:
  1. Předepsané množství vám vystačí na 2 vydatné porce (budete-li ji jíst jen tak jaho hlavní chod) nebo na 4 porce, pokud bude podávaná jako příloha.
  2. Začneme bešamelem. Máslo necháme rozpustit v kastrolu s dvojitým dnem, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Když máslo začne bublat, vsypeme cibuli a asi dvě minuty mícháme (cibule jen lehce zesklovatí). Pak cibuli zasypeme moukou, rozmícháme a minutu opékáme jíšku. Poté zalijeme mlékem, přidáme sůl, pepř, bobokový list a muškátový ořech, přivedeme k varu, stáhneme na velmi mírný plamen a za občasného míchání 15 minut vaříme. Že je bešamel hotový poznáme tak, že když přejedeme prstem po zadní straně lžíce, zůtane na ní ohraničená stopa a omáčka je hustá a ze lžíce stéká velmi pomalu.
  3. Omáčku přepasírujeme přes jemné síto.
  4. Troubu zapneme na 200°C, horkovzduch na 180°C.
  5. Růžičkovou kapustu omyjeme a očistíme - odstraníme několik vrchních lístků, abychom dostali krásné světle zelené růžičky bez smetí a otlučených míst, přečnívající košťál odřízneme a každou kapustu vertikálně rozřízeme. Je to nejhorší práce na celém jídle, ale je nutná. A nedivte se, když vám na první pohled zbyde víc odpadu než očištěných růžiček:o)
  6. Očištěnou kapustu připravíme "na zádíčka" - na velké pánvi rozpálíme máslo a na něj nasypeme všechny kapustičky, osolíme, opepříme, promícháme a 4 minut na prudkém plameni restujeme - za ty 4 minuty růžičky promícháme tak 3x, víckrát ne. Pak snížíme plamen na minimum, zakryjeme pánev poklicí a necháme ještě 3 minuty dojít. Klidně si nastavte minutku, já to tak taky dělám.
  7. Menší pekáček (27 x 18 cm) vymažeme máslem. Přesuneme do něj orestované kapustičky, zalijeme bešamelem a zasypeme nastrouhaným parmazánem. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 20 minut do krásně zlatavé barvy.
  8. Podáváme okamžitě jako přílohu k masu nebo i samostatně jako vydatnou večeři.
Hlavní jídla
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Vysmažaný syr bez smaženia

Vysmažaný syr bez smaženia

Obrázek Moravský vrabec  podle Lucie

Moravský vrabec podle Lucie

Obrázek Cheeseburger

Cheeseburger

Obrázek Kuřecí játra na cibulce

Kuřecí játra na cibulce

Obrázek Barevná sekaná s hlívou ústřičnou

Barevná sekaná s hlívou ústřičnou

Obrázek Vepřová kotleta v zeleninovém kabátku

Vepřová kotleta v zeleninovém kabátku

Obrázek Cuketová buchta s čabajkou a slaninou - rychlovka

Cuketová buchta s čabajkou a slaninou - rychlovka

Obrázek Pravá italská pizza pro každého

Pravá italská pizza pro každého

Obrázek Králík na černém pivu

Králík na černém pivu

Obrázek Romančin zeleninový kotlík

Romančin zeleninový kotlík

Obrázek LaNgOšE mojej mamy - naozaj dobré

LaNgOšE mojej mamy - naozaj dobré

Obrázek Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

TOPlist