Hledat

Znojemská hovězí pečeně

Potřebné přísady:

4-6 porcí:

  • 1 kg hovězího plecka (loupaná plec)
  • 80 g slaniny
  • 140 g nakládaných okurek
  • 2 větší cibule
  • 100 g sádla
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 200 ml láku z okurek (v původním receptu je 400 ml, ale polovina opravdu stačí)
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2-3 lžíce hladké mouky (já používám hrašku)
  • sůl, pepř
Postup přípravy:
  1. Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na proužky (když bude slanina chvíli v mrazáku, půjde to pak snadněji). Maso můžeme svázat provázkem, aby lépe drželo tvar. Hodně osolíme a opepříme nejlépe čerstvě mletým pepřem ze všech stran.
  2. Do kastrolu (velký tak, aby se do něj pohodlně vešlo maso) dáme rozpustit sádlo a zprudka na velkém plameni opečeme maso do hněda ze všech stran, aby se zatáhlo. Maso vyjmeme, snížíme oheň asi na polovinu a přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Tu smažíme za stálého míchání do tmavě hněda (trvá to tak 15 minut minimálně).
  3. Přidáme hořčici, půl minuty ji restujeme. Zaprášíme moukou (hraškou) a opět půl minuty restujeme. Přilijeme lák z okurek a vývar a promícháme, aby omáčka neobsahovala hrudky. Vložíme zpět maso, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou, snížíme plamen na minimum a necháme vše pobublávat 1,5-2 hodiny.
  4. Když je maso měkké (po těch 2 hodinách bude:o)), vyjmeme ho a omáčku buď přecedíme přes jemné síto nebo rozmixujeme (já mixuji). Okurky nakrájíme na plátky (nebo kostičky, či půlky plátků, jak je libo) a vložíme do omáčky prohřát. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme je omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem a nebo dušenou rýží.
Hlavní jídla
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Quiche s brokolicí, slaninou a hráškem by Romča

Quiche s brokolicí, slaninou a hráškem by Romča

Obrázek Řecké bifteki

Řecké bifteki

Obrázek Vepřové řízečky v bramborákovém těstíčku

Vepřové řízečky v bramborákovém těstíčku

Obrázek Cuketová buchta s čabajkou a slaninou - rychlovka

Cuketová buchta s čabajkou a slaninou - rychlovka

Obrázek Vysmažaný syr bez smaženia

Vysmažaný syr bez smaženia

Obrázek Ovocné kynuté knedlíky by Romča

Ovocné kynuté knedlíky by Romča

Obrázek Holandský řízek s bramborovou kaší

Holandský řízek s bramborovou kaší

Obrázek Králík na hořčici

Králík na hořčici

Obrázek Lokše by Romča

Lokše by Romča

Obrázek Pečená kuřecí prsa s citronovou šťávou a medem

Pečená kuřecí prsa s citronovou šťávou a medem

Obrázek Gratinované kuřecí plátky se smetanosýrovou zeleninou

Gratinované kuřecí plátky se smetanosýrovou zeleninou

Obrázek Loudaný segedínský guláš podle Mirdy

Loudaný segedínský guláš podle Mirdy

TOPlist