Hledat

Chléb zadělávaný pivem

Potřebné přísady:
  • 600 g pšeničné hladké mouky
  • 400 g žitné chlebové mouky
  • 700 ml piva
  • 25 ml octa
  • 25 g soli
  • 30 g čerstvého droždí
  • lžíce celého kmínu, lžíce drceného fenyklu
Postup přípravy:
  1. Do mísy nalijeme odstáté a zvětralé pivo. Přidáme ostatní suroviny a vařečkou zaděláme hladké těsto. (Já si oproti receptu přidávám o 100 ml tekutiny navíc, protože zadělávám těsto ručně - takto je třeba těsto zadělávat alespoň 15 minut. Na konci hnětení pak těsto zapráším moukou tak, aby mělo správnou hutnou konzistenci a zapracuji ji.) Kynuté těsto je třeba při ručním zadělávání hníst vařečkou v jednom směru, přičemž ho při každém pohybu nadzvedáváme (aby se provzdušnilo), dokud se celé nespojí v hladký kompaktní bochánek.
  2. Těsto přikryjeme a necháme ho cca 30 minut zrát. Poté ho rozdělíme na dva díly (tak akorát na dvě malé ošatky) a z obou vytvoříme bochánky. Ošatky důkladně vysypeme moukou, aby se nám na ně těsto nepřilepilo, a bochánky do nich umístíme spojem nahoru tak, aby při vyklopení přišel na plech.
  3. Bochánky necháme na teplém místě kynout, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem. Pak je vyklopíme na plech a ozdobíme. Předem rozehřátou troubu (rozehřívám na nejvíc) zapáříme a chleba do ní hned vložíme. Po třech minutách troubu odvětráme a dopékáme při střední teplotě 35 - 40 minut.
  4. Zdroj viz. odkaz.
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Podmáslový chléb z domácí pekárny

Podmáslový chléb z domácí pekárny

Obrázek Plněný brioškový věnec

Plněný brioškový věnec

Obrázek Koblihy s pudinkem

Koblihy s pudinkem

Obrázek Chleba v troubě - jednoduché, levné - zvládne každý

Chleba v troubě - jednoduché, levné - zvládne každý

Obrázek Mazanec podle Věrky

Mazanec podle Věrky

Obrázek Toastový máslový chléb

Toastový máslový chléb

Obrázek Domácí chlebík podle Anetky

Domácí chlebík podle Anetky

Obrázek Copánky plněné krémem

Copánky plněné krémem

Obrázek Vatikánský chléb štěstí

Vatikánský chléb štěstí

Obrázek Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Obrázek Focaccia

Focaccia

Obrázek Škvarkové pagáčky

Škvarkové pagáčky

TOPlist