Hledat

Citronové řezy z celého citronu

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 115 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 140 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (případně část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)

Náplň:

  • 80 g celého citronu (jeden menší)  - bio, chemicky neošetřený
  • 200 g cukru moučka
  • 45 ml vymačkané citronové šťávy (asi 1 velký citron, ten už bio být nemusí)
  • 3 velká vejce
  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky soli
  • 45 g rozpuštěného másla.
Postup přípravy:
  1. Formu o velikosti 25x25 cm navlhčíme a vyložíme pečícím papírem.
  2. Troubu pustíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
  3. V míse utřeme máslo s cukrem a poté přidáme sůl, mouku a vanilkový extrakt a vypracujeme hladké těsto, které pomocí rukou namačnáme do formy. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut do tmavě zlaté barvy. Než se korpus upeče, připravíme si náplň.
  4. Citron si rozkrojíme napůl, zbavíme ho pecek, rozkrájíme i s kůrou na menší kusy a společně s cukrem a citronovou šťávou vložíme do mixéru nebo food procesoru. Zapneme na nejvyšší otáčky a mixujeme, dokud se nevytvoří homogenní hmota. Pak přidáme vejce, škrob, sůl a rozpuštěné (ale ne horké) máslo a několika pulsy vše dokonale promícháme.
  5. Upečený korpus vyndáme z trouby a teplotu v ní snížíme na 150°C (horkovzduch na 140°C).
  6. Náplň nalijeme na teplý korpus, vrátíme do trouby a pečeme dalších 20 minut. Moučník je upečený, pokud se náplň neklepe.
  7. Necháme zcela vychladnout. Pak vytáhneme z formy, nařezeme na čtverečky, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
  8. Řezy vydrží 3 dny v chladu, ale lze je i zamrazit po dobu jednoho měsíce.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Maďarský tradiční  mléčný bochník se sušeným ovocem

Maďarský tradiční mléčný bochník se sušeným ovocem

Obrázek Recept - Perník z cukety

Recept - Perník z cukety

Obrázek Karamelová bábovka

Karamelová bábovka

Obrázek Veterníčky z odpalovaneho cesta podle Matinky

Veterníčky z odpalovaneho cesta podle Matinky

Obrázek Jogurtová buchta

Jogurtová buchta

Obrázek Ausburské řezy

Ausburské řezy

Obrázek Nadýchaný perník

Nadýchaný perník

Obrázek Perník s povidly a ořechy

Perník s povidly a ořechy

Obrázek Drobénkový koláč s ovocem (bez vajec)

Drobénkový koláč s ovocem (bez vajec)

Obrázek Tvarohovo - šlehačkový koláč bez mouky

Tvarohovo - šlehačkový koláč bez mouky

Obrázek Hruška dušená v bílém víně

Hruška dušená v bílém víně

Obrázek Koláč v domácí magii -  Čtverný koláč

Koláč v domácí magii - Čtverný koláč

TOPlist