Hledat

Veka

Potřebné přísady:
  • 225 ml vlažné vody
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 5 g cukru krupice
  • 10 g soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • 20 g rostlinného oleje
Postup přípravy:
  1. Recept  je na 2 veky asi 30 cm dlouhé.
  2. Do mísy nalijeme vodu (teplota asi 30°C), přidáme ostatní suroviny (droždí a sůl ať se moc nedotýkají), promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. (nemusíme nechat vzejít kvásek, recept funguje i bez něj:o)). Vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál (silikonový netřeba pomoučit, dřevěný raději ano), rozdělíme na dvě poloviny, vypracujeme z nich bochánky, velmi lehce je poprášíme moukou, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 30-45 minut zrát.
  3. Po vyzrání bochánky rozválíme na tenké ovály, přetočíme je delší stranou k sobě, těsto přeložíme, zamáčkneme (viz obrázky) a smotáme do válečku (a ještě několikrát poválíme po směru, aby se spoje lépe propojily a veka se při kynutí a pečení nerozevírala). Konce válečku zapíchneme prstem dovnitř a rukama dotvoříme  stejnoměrný váleček. Položíme na plech, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 40 minut kynout.
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Syrové preclíky

Syrové preclíky

Obrázek Chléb z droždí

Chléb z droždí

Obrázek Kváskový chléb pečený v pekárně  by Romča

Kváskový chléb pečený v pekárně by Romča

Obrázek Celozrnný chléb – vynikající klasika

Celozrnný chléb – vynikající klasika

Obrázek Jidáše

Jidáše

Obrázek Tvarohová vánočka bez kynutí

Tvarohová vánočka bez kynutí

Obrázek Plněné domácí rohlíky

Plněné domácí rohlíky

Obrázek Sladké bochánky

Sladké bochánky

Obrázek Domácí rohlíky

Domácí rohlíky

Obrázek Domácí dalamánky

Domácí dalamánky

Obrázek Kynutí motýlci

Kynutí motýlci

Obrázek Mazanec podle Věrky

Mazanec podle Věrky

TOPlist