Hledat

Veka

Potřebné přísady:
  • 225 ml vlažné vody
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 5 g cukru krupice
  • 10 g soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • 20 g rostlinného oleje
Postup přípravy:
  1. Recept  je na 2 veky asi 30 cm dlouhé.
  2. Do mísy nalijeme vodu (teplota asi 30°C), přidáme ostatní suroviny (droždí a sůl ať se moc nedotýkají), promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. (nemusíme nechat vzejít kvásek, recept funguje i bez něj:o)). Vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál (silikonový netřeba pomoučit, dřevěný raději ano), rozdělíme na dvě poloviny, vypracujeme z nich bochánky, velmi lehce je poprášíme moukou, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 30-45 minut zrát.
  3. Po vyzrání bochánky rozválíme na tenké ovály, přetočíme je delší stranou k sobě, těsto přeložíme, zamáčkneme (viz obrázky) a smotáme do válečku (a ještě několikrát poválíme po směru, aby se spoje lépe propojily a veka se při kynutí a pečení nerozevírala). Konce válečku zapíchneme prstem dovnitř a rukama dotvoříme  stejnoměrný váleček. Položíme na plech, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 40 minut kynout.
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Levný chléb od Ládi Hrušky - za 12 kaček super chleba

Levný chléb od Ládi Hrušky - za 12 kaček super chleba

Obrázek Domácí rohlíky

Domácí rohlíky

Obrázek Domácí chlebík podle Anetky

Domácí chlebík podle Anetky

Obrázek Rychlý chléb podle Petry

Rychlý chléb podle Petry

Obrázek Domácí rohlíčky od Michaely

Domácí rohlíčky od Michaely

Obrázek Obzvláště vypečené slaninovo-sýrové houstičky

Obzvláště vypečené slaninovo-sýrové houstičky

Obrázek Špenátovo - sýrová slunečnice

Špenátovo - sýrová slunečnice

Obrázek Plněné domácí rohlíky

Plněné domácí rohlíky

Obrázek Kváskový žitný chléb

Kváskový žitný chléb

Obrázek Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Obrázek Cheesecake s jahodami

Cheesecake s jahodami

Obrázek Tatarkové žemličky

Tatarkové žemličky

TOPlist