Hledat

Španělský ptáček

Potřebné přísady:

Pro 4 osoby:

  • 4 plátky hovězí kýty (á 150g)
  • 2 natvrdo uvařená vejce (stačí jedno a do každého ptáčku dát čtvrtku)
  • 2 sterilované okurky
  • 100 ml láku z okurek
  • 5 zarovnaných lžic plnotučné hořcice (4 do ptáčků a 1 do omáčky)
  • 4 střední cibule (1 do ptáčků, 3 do omáčky)
  • 100 g špeku
  • 80 g gothajského salámu
  • sůl, pepř
  • 1 l vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g sádla
Postup přípravy:
  1. Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořcice. Na plátek naskládáme asi 10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje (špalíček), půlku vejce (vařili jsme to s půlkou vejce, jak je vidět i na fotce, ale stačila by i čtvrtina), půlku podélně rozkrojené okurky a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem.
  2. V kastrolu rozehřejeme sádlo a  opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek (zbylý, který se nedal do ptáčků), orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda. Zalijeme vývarem, přidáme hořcici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhenem oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.
  3. Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek. Šťávu dochutíme solí a pepřem (já nechala tak, jak byla, hořčice, lák a sůl z masa  byla tak akorát) a precedíme ji přes síto na ptáčky. Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já jí rozmixovala).
  4. Podáváme s rýží.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Knedlíky z brambor se švestkami

Knedlíky z brambor se švestkami

Obrázek Žampionový quiche

Žampionový quiche

Obrázek Kuřecí čína s rýží třech barev

Kuřecí čína s rýží třech barev

Obrázek Sekaná pečeně

Sekaná pečeně

Obrázek Dýňové rizoto by Romča

Dýňové rizoto by Romča

Obrázek Lasagne

Lasagne

Obrázek Luxusní křenová omáčka za pár minut

Luxusní křenová omáčka za pár minut

Obrázek Francouzský cibulový koláč

Francouzský cibulový koláč

Obrázek Houbové placky

Houbové placky

Obrázek Pravá italská pizza pro každého

Pravá italská pizza pro každého

Obrázek Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Obrázek Česnekové špagety s karamelizovanou cibulkou, žampiony a sušenými rajčaty

Česnekové špagety s karamelizovanou cibulkou, žampiony a sušenými rajčaty

TOPlist