Hledat

Španělský ptáček

Potřebné přísady:

Pro 4 osoby:

  • 4 plátky hovězí kýty (á 150g)
  • 2 natvrdo uvařená vejce (stačí jedno a do každého ptáčku dát čtvrtku)
  • 2 sterilované okurky
  • 100 ml láku z okurek
  • 5 zarovnaných lžic plnotučné hořcice (4 do ptáčků a 1 do omáčky)
  • 4 střední cibule (1 do ptáčků, 3 do omáčky)
  • 100 g špeku
  • 80 g gothajského salámu
  • sůl, pepř
  • 1 l vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g sádla
Postup přípravy:
  1. Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořcice. Na plátek naskládáme asi 10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje (špalíček), půlku vejce (vařili jsme to s půlkou vejce, jak je vidět i na fotce, ale stačila by i čtvrtina), půlku podélně rozkrojené okurky a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem.
  2. V kastrolu rozehřejeme sádlo a  opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek (zbylý, který se nedal do ptáčků), orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda. Zalijeme vývarem, přidáme hořcici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhenem oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.
  3. Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek. Šťávu dochutíme solí a pepřem (já nechala tak, jak byla, hořčice, lák a sůl z masa  byla tak akorát) a precedíme ji přes síto na ptáčky. Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já jí rozmixovala).
  4. Podáváme s rýží.
Hlavní jídla
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Vepřové medailonky s americkými brambory

Vepřové medailonky s americkými brambory

Obrázek Česneková hlíva s těstovinami

Česneková hlíva s těstovinami

Obrázek Dýňové rizoto by Romča

Dýňové rizoto by Romča

Obrázek Kuřecí špenátová roláda s celerovými hranolky - dietní

Kuřecí špenátová roláda s celerovými hranolky - dietní

Obrázek Vepřové medailonky se žampionovou omáčkou a bramborovými noky

Vepřové medailonky se žampionovou omáčkou a bramborovými noky

Obrázek Hovězí Stroganoff

Hovězí Stroganoff

Obrázek Gratinované těstoviny s tuňákem

Gratinované těstoviny s tuňákem

Obrázek Telecí medajlonky v prosciuttu s liškami, žampiony a bramborovou kaší

Telecí medajlonky v prosciuttu s liškami, žampiony a bramborovou kaší

Obrázek Špagety po uhlířsku - spaghetti alla carbonara

Špagety po uhlířsku - spaghetti alla carbonara

Obrázek Pizza po česko - slovensku

Pizza po česko - slovensku

Obrázek Zelňáky

Zelňáky

Obrázek Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

TOPlist