Hledat

Španělský ptáček

Potřebné přísady:

Pro 4 osoby:

  • 4 plátky hovězí kýty (á 150g)
  • 2 natvrdo uvařená vejce (stačí jedno a do každého ptáčku dát čtvrtku)
  • 2 sterilované okurky
  • 100 ml láku z okurek
  • 5 zarovnaných lžic plnotučné hořcice (4 do ptáčků a 1 do omáčky)
  • 4 střední cibule (1 do ptáčků, 3 do omáčky)
  • 100 g špeku
  • 80 g gothajského salámu
  • sůl, pepř
  • 1 l vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g sádla
Postup přípravy:
  1. Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořcice. Na plátek naskládáme asi 10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje (špalíček), půlku vejce (vařili jsme to s půlkou vejce, jak je vidět i na fotce, ale stačila by i čtvrtina), půlku podélně rozkrojené okurky a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem.
  2. V kastrolu rozehřejeme sádlo a  opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek (zbylý, který se nedal do ptáčků), orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda. Zalijeme vývarem, přidáme hořcici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhenem oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.
  3. Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek. Šťávu dochutíme solí a pepřem (já nechala tak, jak byla, hořčice, lák a sůl z masa  byla tak akorát) a precedíme ji přes síto na ptáčky. Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já jí rozmixovala).
  4. Podáváme s rýží.
Hlavní jídla
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Zapečené těstoviny s mletým masem a žampiony

Zapečené těstoviny s mletým masem a žampiony

Obrázek Zapečené šunkové rolky

Zapečené šunkové rolky

Obrázek Vepřová roláda

Vepřová roláda

Obrázek Kachnička s třemi druhy knedlíků a dvěma druhy zelí

Kachnička s třemi druhy knedlíků a dvěma druhy zelí

Obrázek Chilli con Carne

Chilli con Carne

Obrázek Nádivka s kopřivami

Nádivka s kopřivami

Obrázek Slaný závin podle Petry

Slaný závin podle Petry

Obrázek Brokolicový nákyp

Brokolicový nákyp

Obrázek Kuřecí játra na cibulce

Kuřecí játra na cibulce

Obrázek Luxusní křenová omáčka za pár minut

Luxusní křenová omáčka za pár minut

Obrázek Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Obrázek Vepřová pečeně na zázvoru

Vepřová pečeně na zázvoru

TOPlist